Észrevétel 3. forduló_2

22.3.4k.1

sérült a hasán, stabilan fekszik, egyik arcfele a talajon, arca közel merőleges a talajra. Mivel a sérült teljes mértékben stabilan van a feje azzal hogy én hozzá érnék nagy eséllyel megmozgatnám és veszélyeztetném a mozgástalanságát.

Hibás érvelés.

 

22.3.4k.5.

A feladat szövege azt mondja, hogy az előző információk alapján döntsük el mit teszünk. Viszont a fentiekben (22.3.4k.3 és 22.3.4k.4) az egyik feladat azt mondja, hogy a légzése megfelelő a másik pedig azt, hogy nincs légzése és a légzése ilyen helyzetben az újraélesztést kell megkezdeni és nem légutat biztosítani." Ellentmondás

A 22.3.4k.3. feladatban nagybetűvel kiemeltük a „HA” szócskát.

Mivel a kérdés arról szól hogy a FENTI információk alapján kell választ adni ott az áll hogy a légzése megfelelő, így nem kell légutat biztositani.

Légútelzáródás tünetei esetén indokolt lehet a légútbiztosítás.

Mivel a sérült a hasán fekszik, légzése megfelelő, így a légútbiztosítása ebben az esetben nincs szükség, csupán a légzés ellenőrzésére. Így szerintünk a d) válasz itt helytelen megoldása a feladatnak.

Az önök megoldása szerint „D” is a helyes megoldás. Véleményünk szerint: a hason fekvő beteg akinek „közel merőlegesen a talajra az arca” légút szempontjából nem veszélyeztetett kategóriába esik. A légútja szabad, átjárható; így nincs szükség „légútbiztosításra”. Kérnénk felülvizsgálni a megoldásunkat.

A feladat szerint HA… légzés NEM tapasztalható. Ez esetben a „d” igaz.

 

22.3.4k.6.           

A feladat megoldása nehézséget okozott a csapatnak. A "b" válaszlehetőséget tartottuk igaznak, de mivel a a feladat több válaszos volt, kizárásos lapon döntöttünk. Az artériás nyomópont elnyomása szakértelmet követel, tehát elvetettük, a fej nyak rögzítése szerintünk és az irodalom szerint is nagyon fontos és független az elsősegélynyújtók számától(Fogja meg minél előbb a bajbajutott fejét (2,3), ezzel biztosítva a fej-nyak mozdulatlanságát!), ezért ezt is elvetettük, a tünetek alapján nem mondhatjuk biztosan eszméletlennek, tehát az "f" sem jó, így döntöttünk a legkevésbé rossz, "e" válaszlehetőség mellett. De úgy gondoljuk, hogy a válaszok között csak egyre tudjuk egyértelműen azt mondani, hogy igaz, és ez a "b".          

Gázolt sérült, súlyos sérültnek tekinthető, mert potencionálisan gerinc törött is lehet, emellett vérzik és rendellenes helyzetben vannak alsó végtagjai. A fenti irodalom is kiemeli, hogy az első a fej nyak mozdulatlanságának a biztosítása illetve hogy megkérni a sérültet hogy ne mozogjon. Nem tudjuk, hogy eszméletlen e vagy sem, mert ez a szituációban nem derül ki. Ha két segélynyújtó van, akkor nem fogom elengedni a fejét, mi ezért a c, választ fontosabbnak tartottuk, mint az e, válaszlehetőséget, Főleg, hogy artériás vérzése is van.

„C” válasz arra utal, hogy van 2 segélynyújtó. Ebből élesen következik, hogy az egyik a fej-nak rögzítését végezheti. Vélemyényünk szerint „C” nem igaz. Ha van megfelelő létszámú segítő, az egyik rögzít, a másik vérzést csillapít. „E” Önök szerint igaz. Szerintünk a ccABC elvét követve; mivel életveszélyt tapasztal az elsősegélynyújtó, így ELHÁRÍTJA A KÜLSŐ VÉRZÉST. Értékes időt veszítünk a „kapcsolatteremtéssel”, miközben vérzik folyamatosan a beteg… Nem prioritás látva az életveszély forrását a kapcsolatteremtés. Kérnénk felülvizsgálatát a feladatnak.

A sérültet súlyos sérültként kezeljük, hiszen elgázolták. A nyaki gerincszakasz mozdulatlanságának biztosítása miatt fontos, hogy a sérült fejének megfogása minél előbb megtörténjen. Két segélynyújtó esetén ez miért hagyható el? Aki a direkt nyomást végzi, tud mentőt hívni, a másik segélynyújtó pedig tudja a fej-nyak mozdulatlanságát biztosítani.

Az érvelések jogosak, a feladatot töröljük.

A sérült a földön fekszik, így a ki van téve a lehűlés veszélyének, ennek tünetei jelentkezhetnek is. Érdemes lehet rákérdezni. Ezért úgy gondoljuk az "e" válasz is helyes. 

Az „e” válasz a kapcsolatteremtést említi, nem a sérült kikérdezését.

A direkt nyomásnál bevonhatom a sérültet, hogy nyomja ő, amíg én a kötszerrel elkezdem bekötni a combján lévő artériás vérzést, mivel magánál van, ezért jeleöltük ezt a választ is.

Gázolt, potenciális gerincsérült, erős vérzéssel. NE vonjuk be!

 

22.3.4k.9            

A szituációban rendellenes helyzetben lévő alsó végtagról van szó, amiből artériás vérzés távozik. Képzett elsősegélynyújtóról van szó, aki a fenti irodalom alapján is alkalmazhat érszorítót, amivel könnyebb ebben az esetben elállítani a vérzést, mert ez a végtag törött is valószínűleg vagyis deformitás miatt a mozdulatlanság nyomókötés felhelyezésénél nehezebben biztosítható, az érszorító alkalmazásával szerintük könnyebb és hatékonyabb lesz az elsősegélynyújtás. Kérjük a c válasz elfogadását.             

Mivel a feladat megadott információi alapján tudjuk, hogy képzett elsősegélynyújtóink vannak és megfelelő felszerelés is rendelkezésre áll, így a megadott szakirodalomban olvasottak alapján, úgy gondoljuk, hogy az érszorító alkalmazása indokolt. (""Életveszélyes vérzések esetén vérzéscsillapító eszköz (tourniquet) alkalmazása hasznos lehet, használata azonban képzést és gyakorlatot igényel (1)!

Végtagon lévő erős, életveszélyes vérzés esetén minél előbb fontolja meg az érszorító (Tourniquet) alkalmazását. "") Ezek alapján szerintünk a ""c"" válasz a helyes

Mivel én egy képzett segélynyújtó vagyok és megfelelő felszerelésem van igy miert ne hazhálnék erszorítót ha már van és képzett vagyok.

A fent megjelölt irodalomban az alábbiak olvashatóak: "Életveszélyes vérzések esetén vérzéscsillapító eszköz (tourniquet) alkalmazása hasznos lehet, használata azonban képzést és gyakorlatot igényel"
Végtagon lévő erős, életveszélyes vérzés esetén minél előbb fontolja meg az érszorító (Tourniquet) alkalmazását."
A feladatsorban megadott információk alapján az elsősegélynyújtó képzett és a megfelelő felszerelés is rendelkezésre áll. Ezek alapján kérjük a c, válasz elfogadását.

Az érszorító alkalmazása nagyobb kockázattal jár, mint a nyomókötés. A válasz vitathatósága miatt a feladatot töröljük.

Magyar Mentésügy 2021. XXXV.évf.1.szám 11.oldal – Traumás eredetú események és azok ellátása A tourniquet alkalmazását a gyakorlattal rendelkező laikusoknak NEM tiltják, sőt… A feladatban „képzett elsősegélynyújtók” szerepelnek. Véleményünk szerint helyes megoldás a „C”. Kérnénk a feladatmegoldásunk felülvizsgálatát.

A megadott irodalom a mérvadó.

 

22.3.4k.12.         

A feladat azt írja, hogy a megoldásunk rossz, de a helyes választ nem jelöli.

A feladatra 0 pont adható, nincs jó válasz!

A megoldás véleményünk szerint az „A”. Filozófiai megközelítésben, már megszűnt a vérzés (hiszen a vérzéscsillapítás eredményes volt). Ebből adódóan már az opcióban szereplő „vérző” végtag nem vérzik… Ettől viszont a „sérült oldal” elve kerülhet előtérbe, vagyis a sérült/”vérző” végtag kerül a talajhoz közelre. Kérnénk a felülvizsgálatot.

Az említett feladat szándékosan nem ér pontot. Olyan feladatot állítottunk össze, amelyre nincs egyértelmű válasz. Az elsősegély-oktatók konferenciáján kifejtésre kerül az ok és az eredmény.

 

22.3.4k.13          

A c, válaszlehetőséget csapatunk nem tartotta helyes megoldásnak, mert a kérdésben az szerepel. hogy a laikusok számára mik a helyszín biztosítás lépései. Laikusok személy gépkocsijában nem található megkülönböztető jelzés gomb. A megkülönböztető jelzés egyidejűleg ad ki fény és hangjelzéseket, ez engedélyköteles és jogszabályokhoz kötött. Egy egyszerű laikus autójában ez nem opció.      

A laikus elsősegélynyújtó nem rendelkezik olyan eszközzel, amin megkülönböztető jelzés lenne, más járművén pedig ennek használatára nincs jogosultsága. Így szerintünk a "c" válasz nem helyes. 

Laikusként megkülönböztető jelzést hogyan kapcsolunk be? Semmi nem utal arra, hogy valamelyik járművön lenne megkülönböztető jelzés!            

Mivel a sérült a hasán fekszik, légzése megfelelő, így a légútbiztosítása ebben az esetben nincs szükség, csupán a légzés ellenőrzésére. Így szerintünk a d) válasz itt helytelen megoldása a feladatnak.

Az önök megoldása szerint a „C” is helyes válasz. A megkülönböztető jelzés „hang és fényjelzés” a közlekedésben csak arra feljogosított személy használhat. KRESZ értelmében ezt a „laikus” nem használhatja. Kérnénk felülvizsgálatát.

Laikus segélynyújtó helyszínbiztosítási lépései közé nem tartozik a megkülönböztető jelzés bekapcsolása.

A megoldás hibásan került feltöltésre, elnézést, javítjuk.

 

22.3.4k.14.

Az önök megoldásában „D” is további veszély jelez. Azonban véleményünk szerint nem reális, hogy a kerekek több percen keresztül „pörögnek”. Továbbá, némi körültekintést jelent ez pusztán, alacsony a prioritása ezen veszélynek. Kérjük felülvizsgálatát.

A feladat nem említi, hogy több perc elteltével értek a helyszínre.

 

22.3.4k.23          

A fenti feladatban a hamis válszokat kellett megjelölni, nem pedig az igazakat. Az volt a kérdés, hogy melyek a legkevésbé fontosak. Erre a válasz ac,d,e,f, válaszok voltak a megoldások, önök pedig az a, és b, választ jelölték megoldásnak, holott azok a legfontosabbak.Kérjük a megoldásokat módosítsák ennek megfelelően, köszönjük szépen

A feladat szövege azt írja, hogy a HAMIS állításokat kell bejelölni míg a feladatban a szerintünk igaz állítások vannak helyes megoldásként jelölve.    

A kérdés a legkevésbé fontos/hamis állításokra kérdez. Ezzel szemben a fontosakat fogadja el helyesként. Szerintünk rossz a megoldókulcs.  

Melyek a LEGKEVÉSBÉ fontosak (HAMIS)? így szól a kérdés, ebból kifolyólag arra aszociálunk hogy a Hamis válaszokat kell bejelölni, és az igaz álításokat nem. És e feladat megoldó kulcsa meg teljesen az ellenkezőlyét javitotta.

Mivel a sérült a hasán fekszik, légzése megfelelő, így a légútbiztosítása ebben az esetben nincs szükség, csupán a légzés ellenőrzésére. Így szerintünk a d) válasz itt helytelen megoldása a feladatnak.

Ebben a feladatban a Hamis állításokat kellett megjelölni, de a kiértékelésnél mégis az Igaz válaszok lettek helyesnek elfogadva.

Önök az "a és b" választ jelölték megoldásként. Véleményünk szerint az "a és b" válasz igaz, mi pont fordított helyzetben, hamis állításként "c,d és e" válaszokat jelöltük.

A feladat hibásan került lektorálásra, töröljük.

 

22.3.4k.25.         

Mivel autóbaleset történt a sérült potenciális gerincsérült, ezért szerintünk nem stabil oldalfektetést kell alkalmazni

A szakirodalom súlyos sérültnél megfelelő légútbiztosító technikát javasol. Ha kiemeltük a sérültet és módunkban áll gerincvédelemmel biztosított légútbiztosító technikára, akkor szerintünk itt a HAINES a jó megoldás, így a b) válasz a helyes

Amennyiben felmerül a súlyos sérülés lehetősége a stabil oldalfektetés helyett más légútbiztosítást kell választani. Ebben a szituációban a gépkocsi balesetet szenvedett eszméletlen sérült légútbiztosítására emiatt Haines technikát alkalmaznánk. Kérjük ennek a válasznak az elfogadását.

A kiemelés során kellőképp „átmozgattuk” a gerincét, így ilyen esetben a leghatékonyabb légútbiztosítást választjuk, amely a stabil oldalfektetés.

Támogatóink