2021. 2. forduló észrevételek

21.2.1.12.

A légmellet betegség is kiválthatja tüdőtágulat és tüdődaganat és nem fogadták el.

A d) válasz azt mondja, hogy betegség NEM válthatja ki. Betegség kiválthatja, ezért ez az állítás nem igaz.

 

21.2.1.18.

Az irodalomban a gerincsérülés tünetei között nem szerepel a d., válasz a légzési nehézség. Mi a szakirodalom alapján ezt nem jelöltük tünetnek. Kérjük a feladat törlését.

A megadott irodalomban szerepel a légzési nehézség.

 

21.2.1.21.

A "c" választ nem fogadták el, pedig ez a "d" válasz előzménye, amelynek következménye a légútelzáródás lehet.

Önmagában a hányinger nem indokolja  a sisak eltávolítását. Ld. szakirodalom.

 

21.2.1.22.

a szakirodalom szerint a fej nyak rögzítése után hívja fel a figyelmet a mozdulatlanságra, ezért nem értjük miért nem jó a sorrend

A fent csatolt mindkét cikkben egyértelműen le van írva, hogy gerincsérülés tüneteire a fej-nyak rögzítés és a mozdulatlanságra való felszólítás után kerül sor. A megoldókulcsban azonban a tünetekre való rákérdezést adták meg a biztonság megteremtése utáni lépésnek. Ez ellentmondás. Kérem ennek megfelelően a feladat megoldásának javítását! Köszönjük!

A szakirodalom szerint: A motoros vagy bármilyen sisakot viselő sérült ellátásának első lépése (a helyszínbiztosítást követően) a fej és a nyak rögzítése. Ezt követően nyugtassa meg a sérültet, hívja fel a figyelmét, hogy lehetőleg ne mozogjon. Tegyen fel célirányos kérdéseket a gerincsérüléssel kapcsolatban (Fáj a háta? Tudja mozgatni a lábait? stb.), majd segítő bevonásával végezzen teljes betegvizsgálatot. A megoldásban viszont nem fogadták el ezt a sorrendet: 1. biztonság megteremtése, 2. fen nyak rögzítése, 3. felszólítani, hogy lehetőleg ne mozogjon, 4. rákérdezni a gerincsérülés tüneteire.

Szerintünk a helyes sorrend: 1. biztonság megteremtése, 2. Fej nyak rögzítése, 3. Felszólítani, hogy ne mozogjon, 4. Rákérdezni a gerincsérülés tüneteire A csatolt irodalom alján lévő videóban is pontosan ez a sorrend szerepel.

A megadott szakirodalomban valóban így szerepel, a megoldást módosítjuk.

Felmenő rendszerben az irodalmat egységesítjük, a felszólítás a fej-nyak rögzítése elé kerül majd ld. https://elsosegely.elsosegely.hu/gerincserules

 

21.2.2.2.

A szakirodalomban a következő mondat olvasható: "A sérültet csak akkor szólítsa meg, ha szemkontaktust tud vele létesíteni. Ellenkező esetben fennáll a veszélye, hogy fejét megmozdítja, így súlyosbítja a sérülést. " Ez alapján mivel a sérült szemei csukva vannak a szemkontaktus nem kivitelezhető, így szerintünk a fej megfogása lenne a megfelelő lépés. Mivel ez nem szerepel a válaszlehetőségek között, ezért úgy gondoljuk, a "b" válasz lehetőség helyett inkább a"c" a jó.

A reakcióvizsgálat céljából a megszólítás elengedhetetlen.

 

21.2.2.3.

"Amennyiben a bajbajutottal nem sikerült szóbeli kapcsolatot kialakítani, szólítsa meg hangosabban, ezzel egyidejűleg vállainál rázza meg. Ha így sem reakcióképes súlyos, életveszélyes állapot feltételezhető." A szakirodalom nem ír kivételt. Így a "a" megoldás is elfogadható.

Súlyos sérült ellátásánál a mozgatás mellőzése kulcselem.

 

21.2.2.5.

"Amennyiben a bajbajutottal nem sikerült szóbeli kapcsolatot kialakítani, szólítsa meg hangosabban, ezzel egyidejűleg vállainál rázza meg. Ha így sem reakcióképes súlyos, életveszélyes állapot feltételezhető." Nem írj a szakirodalom, hogy súlyos sérülésnél kerülendő, így í a "a" megoldás is elfogadható.

Az észrevétel a megadott feladatszámnál nem értelmezhető.

A 35 K/h sebességgel haladó, lassú jármű okozta sérülés minősége nem állapítható meg egyértelműen a leírtakból. A baleseti mechanizmus önmagában nem elegendő a sérülés megállapításához, további vizsgálat szükséges. Ennyi információ kevés, így a D válasz a jó.

A 3-4 métert zuhant utal a súlyos sérülésre.

 

 

21.2.2.10.

A 21.2.2.6. feladat a légzésvizsgálatot megtette. Ezután a szakirodalom szerint légútbiztosításnak kell történnie, majd ezután átvizsgálás tapintással. A 21.2.2.10. feladat az átvizsgálásnál tart, ahol karsérülést talál. Ennek ellátása az"a" ponttal történhet. A feladat összeállítója nem követte nyomon a már megtett lépéseket a szakirodalom szerint.

Légzésvizsgálatot követően betegvizsgálat következik, ezután dönthető el a légútbiztosítás formája és végezhető el a légútbiztosítás.

 

21.2.2.16a.

Mellkasi sérülés szakirodalmaiban nem szerepel a lehetőleg ne mozogjon útmutatás, ezért nem jelöltük a b) választ.

A szakirodalom alapján kezdetben célszerű súlyos sérültként kezelni (sok esetben ezt követően is), súlyos sérült ellátásánál a mozgatás mellőzése kulcselem.

 

21.2.2.17.a

A gépkocsibalesetes szituációban megsérülhető szervnek megneveztük a szívet is, amelyet nem fogadtak el most, csak a tüdőt. A szív is sérülhet, amelyet megerősít a fent nevezett önök által helyesnek ítélt 2016.2.2.16-os feladat is. Kérjük ennek figyelembe vételét.

A bordák feladata a mellkasban lévő szervek (tüdő, szív) védelme. Mellkassérülés esetén-ami gépkocsi baleseteknél gyakori-a törött csontvégek könnyen megsérthetik a belső szerveket. A tünetek arra utalnak, hogy a bajbajutott mellkas sérülést szenvedett, ahol a tüdő sérülése mellett a szív sérülése sem kizárható. Kérjük ennek a válaszlehetőségnek az elfogadását is.

Az észrevételeket elfogadjuk, a feladatot töröljük.

 

21.2.2.22.

Az ujj sérülésénél a háromszögletű kendő nem alkalmazandó.

Ezen irodalomban https://elsosegely.hu/cikk.477.kotozesek ilyen állítás nem szerepel.

Ezen irodalom https://elsosegely.hu/cikk.45.karserulesek_ellatasa viszont említi az uijjpercek törését.

 

21.2.3.6.

A feladatban megjelöltük az e, választ is, mint hiba, hiszen a fej hátrahajtásánál hibát vettünk észre. Az állat a hüvelykujjával(egy ujjal) emeli meg a segélynyújtó, ráadásul úgy, hogy ez csak alapos megfigyeléssel látható, mert takarásban van egy ideig a kéz. A fenti megadott cikk és a videó is szépen szemlélteti, hogy az állat alátámasztva, nem egy ujjal kell hátrahajtani a fejet. Ha az állnál nem megfelelő az alátámasztás, akkor a homlokánál fogjuk a nagyobb erőkifejtést végezni, ami nem megfelelő. Kérem önöket arra, hogy fogadják el az e, választ is helyesnek, mert itt sem helyes a fej pozícionálása, ugyanúgy, mint ahogy a 156-os, és a 158 videóban sem. Nem egyezik a fenti irodalommal és videón látottakkal. Köszönjük szépen

A fej pozicionálását kockáról-kockára kielemezve néztük meg nagyon sokszor, ugyanis a felvételen ügyesen takarva van az ellátó jobb keze. Úgy tűnik, mintha a kisujjával támasztaná meg az eszméletlen sérült állát, ami, ha így van, az szerintünk a fej pozicionálásának kifigurázása. Kérjük, ennek a válaszlehetőségnek a törlését, mert a sérült válla kitakarja az ellátó egyik kezét, így biztonsággal nem lehet megmondani azt, hogy a fej pozicionálása megfelelően vagy nem megfelelően történt.

Nem volt cél a takarás és a nem egyértelmű hibák elrejtése. A feladatot töröljük.

 

21.2.3.7.

A megadott szakirodalom, az Önök által készített bemutató film. Itt egyértelműen látszik és mondják, hogy a távolabbi felső végtag átfordítását követően az elsősegélynyújtó tenyere rámegy a bajbajutott tenyerére. Ebben a filmben úgy látszik, hogy a segélynyújtó a sérült csuklóját fogja. Így ebben a feladatban a D válasz is a hibák közé tartozik. Lehet, hogy a kamera szöge nem megfelelő, de így megtekintve ez a válasz is válasz is hiba volt.

Nem volt cél nehezen értelmezhető hibák beiktatása. Az észrevétel jogos, mivel a hiba nehezen kivehető a feladatot töröljük.

 

 

 

Támogatóink