2021. 1. forduló észrevételek

21.1.1.02 Észrevétele száma: 1

A fenti segélynyújtás szimbólumai cikkben a H betű kék hátérrel említi, hogy ez a szimbólum egy közlekedési tábla. Azonban ez a tábla, nem a közlekedést irányítja, ez egy tájékoztatást ad arról, hogy a közelben kórház van. A kórház a mai laikus embernél mindenképpen azt szimbolizálja, hogy nekem ott segítenek, ha bajba jutok, ugyanúgy, mint az orvosi rendelő tábla is, ami cikk szerint Elsősegélyhely. Nagyon sok esetben az életben is előfordul, hogy nem mentőt hív valaki, hanem azonnal bemegy a kórházba, remélve, hogy ott segítenek neki, rajta. Ha külön értelmezzük, hogy tábla szimbólum-e, akkor azt mondhatjuk ,hogy igen, a kórházban kaphatok elsősegélyt, igen. Az egészségügyi dolgozó is lehet elsősegélynyújtó, és az első segítséget lehet hogy a kórházban kapom meg. Számtalanszor előfordulhat, hogy a mentési lánc egyes lépései kimaradnak, és a kórházban kerül sor az elsősegélynyújtásra. A gyerekek megfordították a kérdést, hogy a h betűs tábla nem szimbolizál valamit? De igen. éppen ezért alkalmazzák. A kórházban nem lehet elsősegélynyújtásban részesíteni valakit? de igen. Nem állíthatjuk tehát , hogy a kórházat jelző tábla nem szimbolizálja az elsősegélynyújtást. (Nem csak végleges szakellátás folyik a kórházakban) Ezen indokok miatt is húztuk be a d választ is.

A megadott irodalom egyértelműen jelöli milyen formában szükséges értelmezni a kérdést.

A megoldás módosítását NEM tartjuk indokoltnak.

 

21.1.1.07. Észrevétele száma: 4

A szakirodalomban valóban szerepel a nagy erejű ütközés kritériumként.

Mivel a feladathoz egyetlen, egyértelmű irodalom volt megadva a megoldást MÓDOSÍTJUK.

 

21.1.2.02.

A megoldás hibásan jelent meg.

A feladatot MÓDOSÍTOTTUK.

 

21.1.2.07. Észrevétele száma: 2

Sokat gondolkodtunk a feladatnál abban, hogy a c, választ bejelöljük, vagy nem, de a gyerekek egyöntetű véleménye az volt, hogy ugyan hiányos a c, válasz , de ha két vérzés típus közül kell választaniuk, miszerint gyenge vérzés illetve erős vérzésről beszélünk, akkor egyértelműen a vénás vérzés jellemzője a sötét vörös szín, nem pedig a gyenge vérzésé.( hiszen az a gyöngyöző , világosabb színű vér jellemzi, ami magától el is állhat)) Ezt a csatolt cikk is alátámasztja.Köszönjük, hogy az értékelésnél figyelembe veszik érvelésünket.

Sötét vörös vérzés esetén nem lehet kizárni a vénás vérzés lehetőségét. Akkor sem, ha a vérzés intenzitására nincs utalás ebben az állításban. A sötét szín miatt feltételezzük, hogy nagyobb mennyiségről van szó, nem pedig egy szivárgó, gyenge vérzésről. Kérjük ennek a válasz lehetőségnek az elfogadását is.

Erős vérzés lehet artériás vérzés is, amely élénkpiros.

A megoldás módosítását NEM tartjuk indokoltnak.

 

21.1.2.12. Észrevétele száma: 2

A feladatban sebtisztító kendőt jelöl meg a d) válasz. A megadott szakirodalomban bőrfertőtlenítő kendő szerepel. Ez a kettő nem ugyan az! A bőrfertőtlenítő kendőben egyértelműen fertőtlenítő van, ami ugye nem használható a sebben, csak a környékén. A sebtisztító kendő viszont steril vízzel van átitatva, így az szükség használható nem csak a seb környékén. (Természetesen csak a lehető legrövidebb ideig) https://www.hyginvest.hu/ipari-bor-es-szemvedelem/sebtisztito-kendok/quickclean-sebtisztito-kendo-fali-tartoval Ezért a d) válasz helyes. Kérjük ennek elfogadását.

Az érvelést nem tartjuk jogosnak, a megjelölt forrás nem szerepel a megadott irodalmak között.

A seb környéke tisztítható bőrfertőtlenítő kendővel. Ez esetben takarja le a sebet egy lehetőleg steril anyaggal, majd a környékét tisztítsa meg a bőrfertőtlenítő kendővel! A feladatban ezért jelöltük d)-t is igaz válasznak A seb nem tisztítható sebtisztító kendővel. - mert a seb környéke és nem a seb tisztítható sebtisztító kendővel.

A d válasz szerint a seb, a leírásban pedig a seb környéke szerepel.

A megoldás módosítását NEM tartjuk indokoltnak.

 

21.1.2.13. Észrevétele száma: 1

A kérdésben a következő: "Milyen sérülések esetén indokolt orvoshoz fordulni? " A "B" válasz szerintünk nem válasz a kérdésre, hiszen nem tartalmaz semmiféle sérülést. Véleményünk szerint akkor lenne helyes a jelölése, ha pl. a következőt tartalmazná: rozsdás szög okozta szúrt seb esetén, ha nem biztos abban, hogy védett tetanusz ellen. Tehát egy sérülés is belekerülne, ennek hiányábana "b" válaszlehetőség nem válasz a feltett kérdésre.

A megadott irodalom alapján kikövetkeztethető, hogyan kell értelmezni a kérdést.

A megoldás módosítását NEM tartjuk indokoltnak.

 

21.1.3.09 Észrevétele száma: 3

A kérdés az , hogy hány DARAB kötésrögzítő használata indokolt? Az idegentestet 2 db mullpólyával kitámasztjuk, illetve 2 db ragtapaszcsíkkal rögzítjük a kötést. Emiatt választottuk a d, megoldást. 1 darab ragtapasszal nem tudom mindkét oldalt stabilan rögzíteni, 1 db mullpólyával viszont nem tudom stabilan kitámasztani az idegentestet. Illetve nem az volt a kérdés, hogy hány féle kötésrögzítőt használunk, akkor a b, megoldást választottuk volna, de a 3 sehogyan sem jön ki.

Ragtapasz egyetlen irodalomban sem szerepel!

Az idegentest rögzítéséhez 2 féle (mull-pólya, ragtapasz) kötésrögzítőből készítünk elő 3 darabot (2 mull pólyát-1 tekercs ragtapaszt). A kérdés viszont arra vonatkozott, hogy hány darab kötésrögzítő HASZNÁLATA indokolt az idegentest rögzítéséhez? Ahhoz, hogy az idegentest ne tudjon elmozdulni, a rögzítésnél legalább 2 ragtapasz használata indokolt. Ebben a szövegkörnyezetben szerintünk a helyes válasz a 4 db.

Ragtapasz egyetlen irodalomban sem szerepel!

A szakirodalomban nincsen szám megnevezve, és a képen az elsősegélynyújtó 2 oldalról rögzíti az idegentestet. A válasz ugyanakkor három darab kötésrögzítőt fogad el.

A megadott irodalom hiányos, a hazai és nemzetközi javaslatok feltérképezését elkezdtük.

A feladatot TÖRÖLJÜK.

 

21.1.3.15. Észrevétele száma: 1

A sérültek ellátásakor ügyelni kell a szorító ruhadarabok eltávolítására. A feladatban pulóverben van a sérült. Az alkarja égett, amit nem takar a pulóver ujja, így arra lehet következtetni, hogy fel van tűrve. Így viszont elszoríthatja a sérült alkart. Így indokolt lehet az a) válasz elfogadása, mert az ellátáshoz ez is hozzátartozik, nemcsak a hűtés és a sebfedés.

A leírásban nem szerepel, hogy a pulóver ujja fel van tűrve.

A megoldás módosítását NEM tartjuk indokoltnak.

 

21.1.3.22. Észrevétele száma: 1

Szakirodalomban Tünetek: fájdalom, deformitás, duzzanat, vérömleny. Feladatban: Bokája fáj, azon KISEBB duzzanat látható. Mozgatásra a fájdalom erősödik. Szerintünk ez esetben ez akár ficam is lehet.

Bokaficam esetén a csontvégek rendellenes rögzülése miatt nem kisebb duzzanat észlelhető.

A megoldás módosítását NEM tartjuk indokoltnak.

 

 

Támogatóink